تبلیغات

نان‌هایی که حاوی قارچ و میکروب هستند / درکدام دسته از نان ها آلودگی بیشتر است؟

نان‌های صنعتی معمولا سالم‌تر از نان‌های سنتی در ایران هستند، اما این مساله هم به سلامت آردها، بسیار مرتبط است.

نان‌هایی که حاوی قارچ و میکروب هستند


براساس آمارهای رسمی، هر ایرانی در طول سال به طور میانگین 117 کیلوگرم نان مصرف می‌کند. در این بین، بیش از 90درصد نان مصرفی کشور را نان‌های سنتی مثل لواش، سنگک، بربری و ... تشکیل می‌دهد و فقط کمتر از 10 درصد از بازار نان‌های مصرفی کشور در اختیار نان‌های صنعتی است.

عمده مشکلات بهداشتی در این حوزه به همان بازار 90 درصدی نان‌های سنتی برمی‌گردد. اگرچه سازمان‌های مختلفی در کشور، متولی نظارت بر سلامت نان هستند، اما هنوز هم در گوشه و کنار کشور، گاه نان‌هایی به دست مصرف‌کننده می‌رسد که فیلتر نظارت‌ها را دور زده و از حداقل استانداردهای بهداشتی و سلامتی بی‌بهره‌اند.

درصد بالای جوش‌شیرین

ایرانی‌ها سالی حدود 7000 میلیارد تومان، صرف خرید نان می‌کنند. چنین بازار بزرگ و پرسودی، فرصت خوبی برای جولان سودجویان است که با پایین آوردن کیفیت و هزینه تمام شده تولید نان، به سودهای کلان برسند.

دکتر ضیاالدین مظهری، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه گفت: یکی از عمده مشکلات نان‌های مصرفی کشور را گرفتن «سبوس» نان می‌داند. در حالی که به باور عامه مردم، نان هرچقدر سفیدتر باشد، نان سالم‌تری است، اما مظهری تاکید دارد که وقتی نان بسیار سفید باشد، به این معنی است که سبوس آن جدا شده و در نتیجه ارزش غذایی آن از بین رفته است.

نحوه تخمیر نان در کشور ما هم مشکل دیگری است که مظهری به آن اشاره دارد. به گفته او، از آنجا که برخی نانوایی‌ها می‌خواهند با سرعت بیشتری، نان را تولید و عرضه کنند، به آن جوش شیرین می‌زنند که همین مساله سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد.

به گفته مظهری، درست است که نان‌های صنعتی معمولا سالم‌تر از نان‌های سنتی در ایران هستند، اما این مساله هم به سلامت آردها، بسیار مرتبط است.

وقتی از کودهای شیمیایی و سموم آفت‌کش به شکل وسیعی در مزارع گندم استفاده می‌شود، در این حالت به قول این استاد دانشگاه، نمی‌توان انتظار داشت که آرد سالمی به دست نانوا برسد.

راه‌حل علمی: فرهنگ‌سازی برای تغییر ذائقه مردم

نظارت بر سلامت نان، وظیفه دستگاه‌های متعددی است که اتفاقا وجود چنین متولی‌ای در این حوزه، کار نظارت را سخت‌تر کرده است. سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، اداره‌کل بهداشت و محیط وزارت بهداشت، اتحادیه‌ها و اصناف، عمده‌ترین نهادهایی هستند که به سلامت نان نظارت دارند.

پیشتر دکتر بهروز جنت، مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو هم که به مشکل متولیان متعدد در حوزه نظارت نان اشاره کرده بود، یادآور شد: متاسفانه نان یک متولی ثابت ندارد و در هر مرحله از تولید آن یک سازمان موظف به نظارت بر آن است.

درخصوص مصرف جوش‌شیرین در نان‌های سنتی که همچنان در برخی نانوایی‌ها تداوم دارد، این مقام مسئول توضیح داد: از آنجا که استفاده از خمیر مایع در نان‌ها برای نانوایی‌ها هزینه بالایی دارد، برخی نانوایی‌ها برای پخت نان از جوش‌شیرین استفاده می‌کنند. همچنین مساله «بلانکیس» که همان سفید کردن نان است در خصوص نان‌های سنتی نیز مطرح می‌شود که تنها راه حل این مشکلات، گرایش مردم به مصرف نان‌های صنعتی ضمن اصلاح تولید نان‌های سنتی است.

حتی به قول این مقام مسئول، در زمان گذشته مواردی مثل اسپری نفت کوره بر روی نان مطرح شده بود که مدتی مردم این نان‌ها را مصرف می‌کردند و دچار مشکلات شده بودند، بنابراین باید با برنامه‌ریزی دقیق مصرف نان‌های سنتی را کاهش دهیم و برای مصرف نان صنعتی فرهنگ‌سازی کنیم.

البته شکی نیست که نمی‌توان برای هر نانوایی، یک ناظر شبانه‌روزی گذاشت، اما اگر استقبال مردم به سمت استفاده از نان‌های صنعتی افزایش یابد، ناخودآگاه تولیدکننده نان سنتی هم مجبور می‌شود برای حفظ مشتری هم که شده، کیفیت و بهداشت نان تولیدی‌اش را افزایش دهد.

آلودگی‌های میکروبی و قارچی در نان‌ها

اگر پای حرف متخصصان بنشینید، اغلب آنها تاکید دارند که نان‌های صنعتی در اغلب موارد سالم‌تر، بهداشتی‌تر و غنی‌تر از نان‌های سنتی است. دکتر میترا زراتی، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید دارد که نان‌های صنعتی به دلیل این‌که با کمترین تماس دست و حضور فیزیکی نیروی انسانی تولید می‌شود، محصول سالم‌تری نسبت به نان‌های سنتی است.

در فرآیند تولید نان‌های سنتی، به گفته این متخصص، گاهی آرد نانوایی‌ها در مغازه‌هایی نگهداری می‌شوند که این آردها با وجود کمی رطوبت، دچار آلودگی‌های میکروبی و قارچی می‌شوند و همین آلودگی‌ها هم وارد نان می‌شوند.

حتی استفاده از سنگ برای پختن نان سنگک هم به گفته این استاد دانشگاه، کم‌خطر نیست و می‌تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد؛ چون ممکن است برخی آلودگی‌ها از سنگ وارد نان شود. سفید کردن نان‌های سنتی هم به قول زراتی، ویتامین‌های «E» و «D» موجود در نان‌ها را از بین می‌برد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان می‌کند: استفاده از جوش شیرین در نانوایی‌های سنتی موجب افزایش فشار خون و پوکی استخوان می‌شود.

30 درصد نان‌ها به دورریز تبدیل می‌شود

اگر با گزارش‌های رسمی جلو برویم، بیش از 30 درصد نان‌های مصرفی کشور ما به دورریز تبدیل می‌شوند. شاید در ظاهر فکر کنید که دورریز نان با کیفیت و سلامت نان، ارتباط ندارد، اما دکتر علی کشاورز، مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با جام‌جم یادآوری می‌کند: هرچقدر کیفیت نان بهتر باشد، دورریز آن کمتر است اما وقتی از آرد بی‌کیفیت و پخت غیراستاندارد استفاده می‌شود، معلوم است که در این شرایط، بسیاری از نان‌های تولیدی ما به دورریز تبدیل می‌شود.

استفاده از آردهای سوخته، ماندگاری پایین اغلب نان‌های سنتی، رعایت نکردن بهداشت فردی در برخی نانوایی‌ها، پایین بودن کیفیت آردهای تولید نان و حمل و نگهداری غیراستاندارد آردها هم از دیگر مشکلاتی است که هنوز هم در برخی نانوایی‌های کشور، حل نشده باقی مانده است که به نظر می‌رسد رفع این مشکلات، جز با عزمی ملی و هماهنگی بیشتر نهادهای ناظر، میسر نخواهد شد.

روزنامه جام جم

اخبار مرتبط :

نان‌ خیلی برشته شده نخرید اما چرا؟

روش های صحیح پخت و نگهداری نان

4 روش برای ذخیر کردن و تازه نگه داشتن نان!

تنور مدرن برای نان ها

طرز تهیه نان پیچ ارده و گردو مقوی و خوشمزه

گزارش تخلف

کلیه مطالب سایت توسط ربات از خبرگزاری های معتبر و سایتهای فارسی زبان به همراه لینک منبع باز نشر می شود و سایت ما هیچ مسئولیتی نسبت به آنها ندارد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را از طریق لینک گزارش تخلف در قسمت پایین به ما اطلاع دهید تا رسیدگی شود.

تبلیغات

جستجو های اخبار روز

جدیدترین اخبار

  • علت بد غذایی کودکان

    تغذیه کودکان همیشه مورد توجه مادر جوان است و حتی اگر فرزند در بهترین شرایط در حال رشد باشد مادر همیشه نگران و پیگیر شرایط رشد و وزن گرفتن...

  • چند راهکار برای بد غذایی کودک

    بدغذایی و بهانه‌گیری کودک موقع خوردن غذا یکی از شکایت‌های اصلی مادرانی است که فرزندشان از غذای خانواده و سفره استفاده می‌کند. بسیاری از مادران...

  • چند نکته پایه ای تمرینات یوگا برای افراد مبتدی

    اگر به تازگی تمرینات مبتدی یوگا را شروع کرده اید، بهتر است این دستور العمل آسان را مطالعه کنید. این نکات ممکن است در وحله ی اول بسیار ساده به...

  • با روش های طبیعی شکم خود را کوچک کنید

    کوچک کردن شکم از سخت ترین کارها در رسیدن به تناسب اندام و لاغر شدن است. در این مقاله روش های طبیعی برای کوچک کردن شکم را به شما معرفی می کنیم....

  • چند ورزش آبی راهی برای جلوگیری از بیماری‌های کهنسالی

    با افزایش سن مشکلاتی مربوط به سلامتی ایجاد می‌شود و افراد می‌توانند با روش‌های مختلف از جمله ورزش کردن از شدت و سرعت ایجاد این مشکلات بکاهند....

  • ازدواج سفید چیست؟

    همخانگی بدون ازدواج یا ازدواج سفید، پدیده ای است که زن و مرد به عنوان همخانه با یکدیگر زندگی میکنند، بی آنکه میان آنها پیوند رسمی ازدواج و رابطه...

  • چند نکته برای مقاوم سازی ساختمان در مقابل زلزله

    این روزها حالمان خوب نیست. البته بهتر است بگوییم مدت هاست که حالمان خوب نیست. چندی یک بار، یک اتفاق انگار لرزه ای بر اندام خود ما می اندازد...

  • چه فصلی، چه لباسی با چه پوستی بپوشیم؟

    جهت نمایش تصاویر در اندازه واقعی ، روی آنها کلیک کنید! رنگ لباسی که انتخاب می کنید و مدل آن به طور حتم مهم است، اما مهم تر از این...

  • صدمات بافتی چیست؟

    صدمات بافت نرم شامل آسیب دیدگی پوست، عضله، تاندون، یا رباط در بدن می شوند. این موارد نه شکستگی هستند، که آسیب دیدگی بافت سخت (استخوان) را شامل...

  • بیماری آمپیم‌

    آمپیم‌ (empyema) عبارت‌ است‌ از تجمع‌ چرک‌ در یکی‌ از حفرات‌ بدن‌. معمولاً در فضای‌ اطراف‌ ریه‌ها بین‌ لایه‌های‌ پرده‌ جنب‌ دچار عفونت‌،...

  • مدارس خارگ، چهارشنبه تعطیل است

    بخشدار ویژه خارگ با اشاره به بارندگی شدید در جزیره خارگ گفت: نوبت صبح همه مدارس جزیره روز چهارشنبه تعطیل خواهد بود. به گزارش صبحانه، با ورود...

  • قصرشیرین باز هم لرزید

    زلزله‌‌ای به بزرگی ۴ ریشتر حوالی قصرشیرین را لرزاند. به گزارش صبحانه، زلزله‌‌ای به بزرگی ۴ ریشتر حوالی قصرشیرین را لرزاند. این زمین لرزه در...

  • تحقیق از صندوق ذخیره فرهنگیان ادامه دارد؟

    سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از ادامه رسیدگی به تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در جلسات آینده این کمیسیون خبر داد. به گزارش صبحانه،...

  • وضعیت روستاهای زلزله زده مناسب نیست

    وضعیت روستاها با بارانی شدن هوای استان کرمانشاه برای زلزله‌زده‌ها مناسب نیست. به گزارش صبحانه، هوای استان کرمانشاه طی امروز و فردا متاثر از...

  • آغاز بازسازی قصرشیرین تا 3 هفته آینده

    عملیات بازسازی قصرشیرین ظرف 3 هفته آینده آغاز می‌شود که برای این منظور امروز ماشین‌آلات سنگین راهی این شهرستان شد. به گزارش صبحانه، عملیات...

  • زندگینامه امام هشتم امام رضا (ع)

    زندگی نامه امام رضا (ع) حضرت رضا علیه السلام در میان فرزندان موسی بن جعفر (ع)پیش از همه مورد علاقه و محبت پدر بود .ایشان دارای شخصیتی ممتاز و...

  • اموزش استفاده از Dynamic Lock ویندوز ۱۰

    اموزش استفاده از Dynamic Lock ویندوز ۱۰ فراموش کرده اید که کامپیوترتان را قفل کنید؟ Dynamic Lock این کار را برای شما انجام می دهد. چگونگی آن...

  • جملات تصویری جدید از بزرگان (98)

    جملات تصویری جدید از بزرگان عکس نوشته های زیبا, عکس نوشته های زیبا و مفهومی, عکس نوشته های جدید, عکس نوشته های جذاب, عکس نوشته های مفهومی, عکس...

  • نشاط؛ مهم ترین نیاز تهران

    معاون فرهنگی اجتماعی شهردار تهران گفت :یکی از مهم ترین نیازهای پایتخت نشاط اجتماعی است . به گزارش صبحانه، سید رضا صالحی امیری در نشست اهالی...

  • دیگر دلستر انگور نخورید!

    زمانیکه راهی تهران شدیم در میانه‌های راه این زن و شوهر به من دلستر با طعم انگور تعارف کردند، من دلستر را نوشیدم و پس از خوردن آن گیج شدم، سرگیجه...

  • بارش باران پاییزی در 15 استان

    مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی با بیان اینکه از امروز تا پایان هفته نقاطی از نیمه غربی، سواحل خزر و دامنه‌های البرز با باران مواجه می‌شوند، گفت:...

  • بازسازی رایگان مسکن برای مددجویان زلزله زده

    سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان گفت: رئیس کمیته امداد امام در کمیسیون اعلام کرد که کمیته نسبت به تأمین اعتبار ساخت مسکن برای مددجویان خود در...

  • جزئیات تازه از پرونده حمید صفت

    وکیل حمید صفت در خصوص آخرین وضعیت پرونده موکل خود که متهم به قتل شده است توضیحاتی را ارائه کرد. وضعیت پرونده حمید صفت عسگر قاسمی آقباش وکیل...

داغ ترین اخبار